10 jaar

In 2015 bestond Dialoog 10 jaar en dit hebben we gevierd op 30 maart 2015.

Vanuit onze dagelijkse actviteiten en onze locatie groeide het idee om een avond te organiseren rond het thema “nooit meer oorlog”. De praktijk in Ieper is immers gelegen naast Essex Farm Cemetery. Een plek waar John McCrae in 1915 het beroemde Poppy gedicht schreef en dus bij menig oorlogstoerist gekend is … Het is een plek dat ons doet herinneren aan wat er gebeurt als er wapens worden gebruikt in plaats van de dialoog met elkaar aan te gaan….

De eerste wereldoorlog mag dan wel 100 jaar geleden zijn, toch stel ik in de praktijk regelmatig vast dat mensen elkaar kwetsen met wapens, meer bepaald communicatieve wapens. Vanuit frustratie of onmacht worden er dan soms de gekste dingen gezegd: “Jij houdt NOOIT rekening met mij! Doe eens normaal! Het is ALTIJD hetzelfde!”. Deze wapens zorgen ervoor dat meningsverschillen escaleren tot destructieve conflicten…

Een alternatief voor oordelen, gelijk willen halen, eisen, … – voor deze destructieve wapens dus – wordt geboden vanuit verbindende, geweldloze communicatie.

Rondpunt 2

Met zijn programma ‘Rondpunt – verbinding als het vierkant draait’ liet Frederik Imbo ons kennis maken met deze vorm van communicatie. Tijdens deze avond bood hij concrete tips aan om vlotter met spanningen en conflicten om te gaan. Deze invalshoek helpt u om écht contact te krijgen met mensen en verder vanuit respect en vertrouwen aan de relatie te bouwen.


dialoog5dialoog8dialoog17


dialoog18dialoog23


dialoog24dialoog28dialoog32

Met dank aan fotograaf Frank Meurisse.