Op deze pagina lees je getuigenissen van deelnemers aan onze voordrachten / vormingen.

 

grootoudersEen voordracht over grootouders en echtscheiding van kinderen en kleinkinderen

Vele OKRA-leden worden op één of andere manier met echtscheiding geconfronteerd. Vaak ook van eigen kinderen en/of kleinkinderen. Meestal gaat dit gepaard met moeilijke gevoelens en gedachten en het zoeken naar de gepaste houding tegenover jezelf, tegenover kinderen, kleinkinderen en eventueel ex-schoonkinderen en ex-schoonkleinkinderen. Het spreken erover blijkt nog vaak een taboe, een moeilijk bespreekbaar onderwerp, wat je liefst voor jezelf houdt aan de ene kant en wat anderen in je omgeving soms minimaliseren: “D’er zijn er zoveel tegenwoordig.”

Het maakt natuurlijk een heel groot verschil, wanneer de ex-partners in respect uit elkaar gaan en zo goed mogelijk overeenkomen en regelingen treffen, dan wanneer de ex-partners tot jarenlange discussies komen. Om het taboe te doorbreken en zicht te krijgen op wat echtscheiding allemaal te weeg brengt, nodigden wij mevrouw Sonja Delbeecke uit, een experte in het bemiddelen bij echtscheiding. In een uiterst goed voorbereide voordracht gaf ze inderdaad aan wat de invloed is van echtscheiding. Ze gaf zelfs aan dat er regelingen moeten getroffen worden over zogenaamde kleinigheden en dat er niet echt een ‘einde’ komt, want bij elk later familiefeest kan er confrontatie komen. Ze hield een pleidooi om via bemiddeling te werken en niet via het gerecht, advocaten en notarissen. Bemiddeling is meestal goedkoper, maar het zorgt er ook voor dat de ex-partners en hun omgeving minder tegenover elkaar staan. Natuurlijk is bemiddeling niet altijd mogelijk. Eigenlijk hoorden we de spreekster tussendoor een pleidooi houden om zo mogelijk te blijven graag zien, jezelf graag zien, je kinderen en kleinkinderen en zo mogelijk je ex-schoonkind. Oordelen en veroordelen helpt niet verder. In de reacties achteraf hoorden  we tevredenheid over het bespreekbaar maken. De spreekster is een aanrader en het is zeker zinvol om mensen de kans te geven om daarbij stil te staan, ook al bestaan er begrijpelijke hindernissen zoals schaamte of het ontwijken van het probleem, die tegenhouden om in groep daarrond samen te komen.

OKRA-Oostende, mei 2016

Luc Vandenabeele

°°°°°

Reeks workshops “van stress naar energie”

“De cursus van stress naar energie heeft me een enorme boost gegeven. Mijn uitgangspunt was om dingen in mijn leven te willen aanpakken, maar niet goed weten hoe.  Er is op vandaag ook zoveel informatie te vinden maar we hebben allemaal zo weinig tijd. Toen kwam ik op deze cursus: een aantal professionele mensen, die met ontzettend veel energie en passie, kwamen vertellen over hoe zij kunnen helpen om stress aan te pakken. Dit deden ze met concrete tips, verhalen en specifieke uitleg of het gebeurde in een concrete workshop vb een yogasessie of in een andere sessie maakten we zelf gezonde voeding én konden we alles proeven. Elke spreker was erg open om te antwoorden op praktische vragen, er waren geen drempels. Zelf voelde ik me onmiddellijk aangesproken tot osteopathie en acupunctuur ; 2 disciplines waar ik nog geen ervaring mee had gehad. Een megagrote dankjewel aan Sonja, een fantastische madam met een heel down-to-Earth aanpak. Je persoonlijke en lieve aanpak maakte een onvergetelijke indruk op mij. Merci!“

Hilde Delanote

December 2017