Dit verhaal is geschreven voor kinderen die in de thuissituatie te maken hebben met ruziënde ouders waarbij ze al of niet getuige kunnen zijn van geweld. Het verhaal gaat over Kamil, de groene kameleon. Kamil heeft een blauwe vader en een gele moeder. In het verhaal worden de gevoelens van Kamil beschreven wanneer zijn ouders steeds meer ruzie krijgen met elkaar over hun verschillende kleuren. Gevoelens van angst, verdriet en boosheid lopen door elkaar. Kamil raakt ervan in de war en heeft het gevoel dat hij het nooit goed kan doen voor allebei. Uiteindelijk komt Kamil bij een grote, wijze kameleon terecht die hem uitleg geeft over de verschillende gevoelens en antwoord probeert te geven op de vragen die hij heeft. Op deze manier komen thema’s als echtscheiding, machteloosheid en schuld aan de orde. De grote, wijze kameleon kan Kamil geen oplossing geven voor zijn situatie, maar door de uitleg en de steun voelt Kamil zich wel een beetje beter.

De papa en mama van Jordi en Sterre wonen niet meer bij elkaar. Ze hadden te veel ruzie. Sterre denkt soms dat het haar schuld is, maar ze weet niet of Jordi dat ook denkt. Jordi en Sterre vinden én hun papa én hun mama lief. Ze willen ze allebei zien, maar dat durven ze niet te zeggen. Van alles twee is een verhaal voor kinderen van ongeveer 3 tot 9 jaar die de scheiding van hun ouders meemaken. Het kan kinderen helpen hun verwarde gevoelens bespreekbaar te maken en onder worden te brengen.

Een helpboek voor kinderen tussen 6 en 12 jaar waarvan de ouders gescheiden zijn. Doel van het boek is kinderen te helpen bij het begrijpen en verwerken van de scheiding.

 

Dit boek voor kinderen van 5 tot 9 jaar gaat over een jongen die Dees heet. Dees houdt van zijn konijn, van de hagelslag-muziek in de ochtend en van het geluid van de viool van zijn vader. Hij wil het liefste dat alles blijft zoals het is. Maar op een dag gaan zijn vader en moeder scheiden, en dan lijkt er ineens niets meer gewoon. De geluiden in huis lijken anders, zijn moeder zingt niet meer en de viool van zijn vader is weg. Dees is in de war en verdrietig. En in de nacht is hij bang. Zo erg dat hij soms denkt dat hij nooit meer vrolijk zal zijn. Gelukkig heeft hij een lieve oma en zijn konijn, die hem een beetje kunnen troosten. Vlak na de scheiding zijn je vader en moeder zelf verdrietig, snel boos en soms hebben ze het dan te druk. Misschien ben je boos op je vader of moeder omdat zij die scheiding hebben bedacht. Dan wil je gewoon even niet dat zij je voorlezen. Daarom staat het verhaal ook op een cd*, samen met de muziek die de vader van Dees speelt op zijn viool. Zo ben jij zelf de baas over dit verhaal!

In de vorm van sprookjes beschrijft de auteur situaties waarmee kinderen van gescheiden ouders geconfronteerd kunnen worden. Het boek kan als lees- en voorleesboek gebruikt worden voor jonge kinderen, pubers en ouders.

 

Welke gevolgen een scheiding heeft. Hoe kun je als jongere de toekomst positief tegemoet zien? Hoe groei je op in een nieuw samengesteld gezin? En hoe ga je om met afspraken en regelingen? Het boek is zowel bedoeld voor ouders en jongeren, als voor hun vrienden, grootouders, leerkrachten, …

Jongens en meisjes, tussen acht en zestien jaar, uit negen verschillende gezinnen, vertellen hoe hun leven veranderde door de scheiding van hun ouders. Openhartig verhalen ze hoe ze daarmee om gingen. Over hun angsten en twijfels, maar ook over hun individuele bewustwording en het opgroeien naar zelfstandigheid. Ze praten over hoe ze hun tijd moeten verdelen over twee huizen, twee ouders, twee levens. Maar ook over hun toekomstperspectieven in het nieuwe gezin. De verhalen bevatten herkenningspunten voor leeftijdsgenoten die hetzelfde meemaken. Geschikt voor kinderen vanaf tien jaar.

 

Of mijn moeder bij haar goede voornemens zal blijven weet ik niet zeker, maar ze lijkt wel met Jo de man van haar dromen gevonden te hebben. Mijn vader is tien jaar jonger geworden met zijn pasgeboren baby, mijn halfbroertje Tom. Mijn stiefmoeder Yvonne is mijn beste oudere vriendin geworden. Bij haar kan ik alles kwijt, ook de dingen die ik liever niet aan mijn vader of moeder vertel. Als ik zo alles bekijk wat ons de laatste jaren overkomen is, dan is de balans toch echt positief en ik moet zeggen dat ik daar zelf versteld van sta! Een tijd geleden zijn de ouders van Sofie gescheiden. Ondertussen hebben haar vader en moeder allebei een nieuwe partner, waardoor Sofie tegenwoordig in twee gezinnen woont. In dit boek lezen we haar verhaal en dat van haar broer Pieter. Dit boek is geschreven voor jongeren tussen twaalf en achttien jaar, wiens ouders – net zoals die van Sofie en Pieter – verwikkeld zijn in een echtscheiding of die deel (gaan) uitmaken van een nieuw gezin. Dit boek geeft je antwoord op vragen over de scheiding van je ouders en je nieuwe leefsituatie. Bij wie ga ik wonen? Hoe ga ik om met mijn stiefbroers- en zussen? Ik moet naar de rechter, wat gaat er gebeuren en hoe kan ik mij voorbereiden? Dit boek wil jongeren laten zien dat jouw mening telt wanneer je ouders gaan scheiden. Zelfs in deze moeilijke situatie kun je zelf dingen verbeteren en daarom is het belangrijk dat je de ruimte durft te nemen om te zeggen wat je wilt. Dit boek kan je hierbij helpen.